Ekonomi

Tayvan’ın 1. çeyrek GSYİH büyümesi güçlü ihracat sayesinde %5,6 olarak görüldü

Tayvan ekonomisinin 2024 yılının ilk çeyreğinde, özellikle teknoloji sektöründeki önemli ihracat artışının etkisiyle güçlü bir büyüme kaydetmesi bekleniyor. Ticarete bağımlı adanın gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) 18 ekonomistten oluşan bir gruba göre Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla %5,65 oranında büyüdüğü tahmin ediliyor. Bu performans, GSYH büyümesinin %4,93 olarak kaydedildiği 2023’ün dördüncü çeyreğine göre bir hızlanmaya işaret ediyor.

Bu büyümeye katkıda bulunan önemli bir faktör, ilk çeyrek ihracatındaki yıllık %12,9’luk artışın, bir önceki çeyrekte tanık olunan %3,4’lük yıllık genişlemeyi geride bırakması oldu. Bu artış büyük ölçüde yapay zeka (AI) uygulamalarında kullanılan teknolojiye yönelik artan talebe bağlanıyor ve önde gelen çip üreticileri de dahil olmak üzere Tayvan’ın teknoloji ağırlıklı ihracatçılarına fayda sağlıyor.

Bu olumlu eğilimi yansıtan hükümetin istatistik bürosu, Şubat ayında 2024 yılının tamamı için büyüme tahminini, daha önce öngörülen %3,35’ten hafif bir artışla %3,43’e revize etti. Bu revizyon, 2023 yılında son 14 yılın en yavaş büyümesi olan %1,31’lik nispeten durgun bir genişlemenin ardından geldi.

Tayvan’ın en büyük ihracat pazarı olan Çin de ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı bir ekonomik büyüme kaydetti ve yıllık bazda %5,3’lük bir artışla tahminleri aştı. Tayvan, Apple (NASDAQ:AAPL) ve Nvidia (NASDAQ:NVDA (NASDAQ:NVDA)) gibi şirketlerin yanı sıra dünyanın en büyük sözleşmeli çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. şirketine ev sahipliği yaparak küresel teknoloji tedarik zincirinde önemli bir oyuncu konumundadır.

Tayvan için ön GSYİH rakamları Salı günü asgari yorumla açıklanacak, ileriye dönük tahminler de dahil olmak üzere revize edilmiş ve daha ayrıntılı rakamlar ise birkaç hafta sonra kullanıma sunulacak.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

haber-duragan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu